Een bijzonder hoortoestel in het zonnetje: de waterbestendige* Audéo Life!

Deze maand wil Phonak de aandacht richten op de Audéo Life, het enige echt waterbestendige, oplaadbare hoortoestel van Phonak. Zoet of zout water, zelfs transpiratie deert hem niet. Zorgeloos sporten of het water op, het kan met Audéo Life!

 

Audéo Life is ’s werelds eerste water*- en zweetbestendige, oplaadbare hoortoestel

Phonak heeft een jarenlange traditie op gebied van waterbestendigheid, herinnert u zich de Nios H2O nog? Speciale Goretex microfoonfilters waren destijds een enorme stap vooruit. De batterijlade bleef echter een kwetsbaar punt. In 2016 kwam hierin de ommekeer door oplaadbare toestellen. Met al die expertise is Phonak gaan doorontwikkelen, o.a. om ook een goede bescherming tegen zweet en zout water te bieden. Het resultaat mag er zijn, ons eerste oplaadbare hoortoestel dat water en zweetbestendig is! Wij noemen dat waterbestendig+.

Waterbestendig+, meer dan IP68!

Vrijwel alle AHO hoortoestellen op de markt zijn voorzien van een IP code (Ingress Protection). Voor Phonak RIC en AHO hoortoestellen is dat IP68. Het eerste cijfer vertegenwoordigt de bescherming tegen stof. Het tweede cijfer betekent dat de hoortoestellen waterbestendig zijn en nog steeds functioneren bij een onderdompeling in 1 meter water gedurende 60 minuten. Het is echter zo dat alle testen die de IP bepalen gedaan worden in vers (schoon) stilstaand water. Audéo Life gaat verder dan IP68! Herhaalde mechanische tests toonden aan dat het hoortoestel niet alleen bestand is tegen zoet water, maar ook tegen zoutwater, zwembadwater en zelfs transpiratie. Dit is belangrijk, omdat zouten, zuren en andere stoffen de fysische eigenschappen van water veranderen en daardoor sneller schade kunnen aanrichten aan elektronica.

Door de nieuwontwikkelde behuizing van de Life kunnen al deze externe factoren geen grip meer krijgen op het toestel. Om er ook zeker van te zijn dat Life de beoogde bescherming biedt, liet Phonak een groep van 19 actieve mensen de hoortoestellen in zware omstandigheden gebruiken.

De deelnemers werden aangemoedigd de toestellen zo veel mogelijk te dragen in alle denkbare situaties. Denk hierbij aan situaties als: sporten, tuinieren, hardlopen, zwemmen, wandelen, wateracti­viteiten en bad/douchen (let op, dit laatste zullen we nooit aanbevelen!). Na 3 maanden werden de elektroakoes­tische prestaties in de meetbox vergeleken met normale hoortoestellen.

In totaal zijn 38 toestellen getest. Wel 95% ervan kwam na 90 dagen goed door de elektroakoestische meting. Twee hoortoestellen niet, deze waren van dezelfde deelnemer en een defect in de speaker was hiervan de reden. Na vervangen van de speaker werkte alles weer naar behoren. Helaas kon één toestel niet getest worden bij het 90-dagen bezoek, omdat het verloren was geraakt bij het zwemmen in een meer.

De Audéo Life is beschikbaar in het Paradise en het Lumity platform en beschik uiteraard over alle bekende eigenschappen als Made For All connectiviteit, app support en hi-end geluidsverwerking.

 

*tot 50 cm diep