Geen sluiting maar scherpere regels voor winkeliers

Gisteren kondigde het kabinet aan dat alle winkels open mogen blijven. Winkels worden wel verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Hieronder in het kort de belangrijkste veranderingen:

  1. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar en werknemers blijven. Klanten moeten daar bij de ingang op worden gewezen.
  2. Klanten worden verzocht zo veel mogelijk alleen te winkelen.
  3. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om winkels desnoods een scherp deurbeleid te laten voeren.

Houden winkels zich niet aan deze regels dan kunnen zij een boete krijgen, oplopend tot 4000 euro of zelfs worden gesloten. Eerder afgekondigde maatregelen omtrent hygiëne etc. blijven van kracht.

Goed om te weten!MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de overheid en met de detailhandel. ‘Er is een protocol in de maak om ervoor te zorgen dat mensen verantwoord kunnen blijven winkelen. De nieuwe afspraken worden de komende dagen verspreid onder de winkels’, aldus de ondernemingsorganisaties.” – Bron: MKB.nl

NUVO heeft op 24 maart het protocol voor optiek aangepast. Bekijk hier het vernieuwde protocol.

Veel opticiens en audiciens zitten met de vraag of zij ook onder de categorie ‘contactberoep’ vallen. Voor opticiens en audiciens geldt vooralsnog geen gedwongen sluiting, ondanks dat verschillende ketens en zelfstandigen er zelf voor hebben gekozen te sluiten. Uiteraard houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.