Goede omzetcijfers in de optiekmarkt in juni 2021

Nu we weer terug kunnen gaan naar bijna normaal en de winkelstraten weer voller worden, zien we ook de omzet in de optiekwinkels flink stijgen. De vergelijking met 2020 blijft lastig (vanwege de strikte lockdown in dat jaar) daarom vergelijken wij in het eerste half jaar voornamelijk met de eerdere maanden in 2021. Door deze landelijke cijfers kunt u als optiek ondernemer een paar lokale en algemene conclusies trekken ;

De like-for-like omzet van glas is in Juni t.o.v. mei met 14 % in omzet gestegen en ook met 16%  in aantallen (dat betekent dus dat er naast meer omzet ook nog eens meer glazen verkocht zijn – een goed teken).

Ten opzichte van de gemiddelde maand omzet in 2021 was de omzet 24% hoger in mei, een duidelijk effect van het heropenen van de retailmarkt en het vernieuwde consument vertrouwen.

Ook contactlenzen lijkt nu mee te gaan in de positieve flow, we zien nu voor het eerst een lichte stijging t.o.v. 2020 (ytd – 1,3%) en ook hier was Juni de beste maand van 2021 (17,5% vs het gemiddelde).

 

De inkoop in zonnebrillen liet een bijzonder stijging zien (57% boven het gemiddelde) wat de eerdere conclusies over de positieve consument alleen maar onderstrepen.

De monturen inkoop liet geen bijzondere ontwikkeling zien, wellicht dat we in de komende maanden door de stijgende verkoop omzetten een inhaalslag gaan zien.

 

Mocht u een vergelijking willen maken met uw eigen cijfers neem dan contact op met uw eigen accountmanager zodat we deze kunnen vergelijken.