Herstel optiekmarkt zet stevig door

Ook de afgelopen maand hebben de meeste opticiens weer laten zien dat het herstel doorzet en de agenda’s en oogmeetruimtes weer goed bezet zijn. Vanaf juni is het herstel ingezet en de afgelopen maanden is dat onverminderd doorgegaan.

Zoals afgelopen dinsdag ook besproken in het webinar zitten wij als opticiens in een markt die een goed herstel  hebben kunnen laten zien na maart en april in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mode en schoenen-retailers.

Ook is duidelijk dat de lokale zelfstandige opticiens die vertrouwen genieten van de consumenten, veel op afspraak werken en daarmee een veilig gevoel geven een goede positie op de markt hebben.

In oktober is de omzet in glas t.o.v. vorig jaar met 6.6 % gestegen en wanneer we de eerste 9 maanden van 2020 vergelijken met 2019 hebben we nog een kleine achterstand van 1,7 %, maar de inhaalrace zet door.

Opvallend is wel dat de achterstand in aantallen nog steeds hoger is (-7,0 %). De consumenten zijn bij bezoek aan een winkel bereid meer uit te geven en duurdere glazen aan te schaffen.

Met contactlenzen zijn de verschillen gedurende het jaar minder groot geweest en liet oktober in oktober geen stijging zien t.o.v 2019. Voor het gehele jaar is er nog een achterstand van 3,0%.

De toenemende verkoop van glas betekent ook dat de voorraad monturen weer moeten worden aangevuld, maar dat gaat nog niet zo snel en daardoor zien we voor het gehele jaar nog steeds een achterstand van 18% in value en 20% in aantallen.

Mocht u uw eigen cijfers willen bekijken en die bijvoorbeeld vergelijken met een gemiddelde van winkels met gelijke grootte dan kunt u contact opnemen met uw eigen Accountmanager Elisabeth of Roy.