Mondkapjes in openbare ruimtes

30 september kondigde premier Rutte aan dat hij toch een dringend advies doet om mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes in het hele land. Hij komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer die één landelijke aanpak wil. Het gaat om niet-medische mondkapjes, en het advies geldt dus ook voor winkels. Dit is te lezen in een nieuwsbrief van de NUVO die deze week werd verzonden.

Hierin werd verder ook vermeld dat Rutte adviseert aan haar leden hier gehoor aan te geven. Een boodschap die wij ook aan alle klanten van Optitrade mee willen geven.

De NUVO volgt het advies van premier Rutte en adviseert haar leden dan ook om hier gehoor aan te geven, al staat het elke winkel vrij z’n eigen keuzes te maken. In de optiekwinkel betekent het dus dat het advies is dat zowel personeel als klanten een mondkapje dragen. Er kunnen situaties ontstaan waarbij het dragen van een mondkapje ervoor zorgt dat bepaalde handelingen niet uitgevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het (af)passen van een bril. Het advies van de NUVO is dan om de klant te vragen te gaan zitten. Zodra de klant zit kan hij/zij het mondkapje even afdoen en brillen passen of kan de opticien de bril afpassen. Als opticien laat je het mondkapje dan op. Na het (af)passen zet de klant het mondkapje weer op. Zo zorgt u ervoor dat tijdens het bewegen door de winkel altijd een mondkapje gedragen wordt.

Daarnaast blijft het belangrijk om het Sectorplan Optiek te volgen. Afgelopen dinsdag 28 september informeerden de NUVO haar leden al over de nieuwe maatregelen van het kabinet en de gevolgen voor optiekbedrijven, klik hier. Hieruit bleek dat de richtlijnen uit het Sectorplan Optiek nog steeds actueel en relevant zijn. De ingevoerde registratieplicht geldt alleen voor contactberoepen. Opticiens vallen daar niet onder, al staat het u als ondernemer uiteraard vrij om alsnog gegevens te registreren voor een mogelijk bron- en contactonderzoek.

Bron: NUVO