Optiekmarkt beleeft een goede septembermaand

De afgelopen maand hebben de meeste opticiens laten zien dat het herstel doorzet en de agenda’s en oogmeetruimtes weer goed bezet zijn.

In september is de omzet in glas t.o.v. vorig jaar met 23,4 % gestegen en wanneer we de eerste 9 maanden van 2020 vergelijken met 2019 hebben we nog een kleine achterstand van 3,5 %, maar de inhaalrace zet door.

Opvallend is wel dat de achterstand in aantallen nog hoger is (-8,7%). De consumenten zijn bij bezoek aan een winkel bereid meer uit te geven en duurdere glazen aan te schaffen.

Met contactlenzen zijn de verschillen gedurende het jaar minder groot geweest en liet september een plus van 5,6 % zien. Voor het gehele jaar is er nog een achterstand van 3,4%.

Daarbij lijken de harde lenzen nog steeds een wat grotere achterstand te hebben.

De toenemende verkoop van glas betekent ook dat de voorraad monturen weer moeten worden aangevuld, dus deze zien we ook weer licht stijgen t.o.v. 2019 met 4% (in geld) en een daling van -1,9% in aantallen.

Voor de eerste 3 kwartalen is de achterstand met monturen nog 14,2 % (in geld).

Zonnebrillen hebben een relatief goede maand gehad (+ 14,1 %), maar nog een flinke achterstand van 18,9% voor het gehele jaar.

De laatste 4 maanden zijn hoopgevend en geven vertrouwen voor de toekomst, maar we zullen gezamenlijk nog hard moeten werken om alle consumenten het vertrouwen te geven dat ze onze winkels weer veilig kunnen bezoeken.

NB Komende week zal ook de Q3 bonus van optiek worden uitgekeerd.

Mocht u uw eigen cijfers willen bekijken en die bijvoorbeeld vergelijken met een gemiddelde van winkels met gelijke grootte dan kunt u contact opnemen met uw eigen Accountmanager Elisabeth of Roy.