Consumentengids kritisch over online gekochte brillen

nanawoodyandjohn.com:

Brillen kan je tegenwoordig overal kopen. Vakmanschap, kennis, service en kwaliteit niet. Dat blijkt maar weer eens uit de nieuwste test van de Consumentengids..

Die stuurde 5 mystery shoppers op pad en liet ze brillen kopen bij 5 webwinkels. In vrijwel alle gevallen waren de mystery shoppers ontevreden met het resultaat en slechts 1 van de 5 zou het nog eens doen. De andere 4 gaan voortaan weer gewoon naar een opticien in de winkelstraat.

Bron: nanawoodyandjohn.com

De 5 onderzochte webshops zijn Charlie Temple, Ace & Tate, Smartbuyglasses, Brillen24 en MisterSpex. Het ongemak begint in de meeste gevallen al bij het recept. Want zonder recept geen bril dus als je geen oude gegevens wilt gebruiken moet je toch eerst naar een opticien voor een oogmeting en een recept. En als je dan toch in de winkel bent, waarom zou je dan niet direct daar een bril kopen. Ace & Tate is de enige van de 5 webshops die zelf ook winkels heeft maar dat aantal is nog beperkt.

Bron: nanawoodyandjohn.com

Vervolgens blijkt het probleem niet zozeer in de sterkte te zitten maar meer in de kwaliteit van de bril zelf en in de professionaliteitwaarmee de glazen in het montuur geslepen zijn. Heel vaak klopte de pupil afstand niet. Die wordt bij professionele opticiens tegenwoordig met geavanceerde apparatuur tot op de millimeter nauwkeurig digitaal gemeten terwijl Charlie Temple nog adviseert om dat zelf even met een lineaal te doen en Brillen24 zelfs een foto met een bankpasje een goed idee vindt. Amateurisme ten top met veel klachten als gevolg.

Bron: nanawoodyandjohn.com

Ook het afpassen van de bril is in veel gevallen een probleem. Veel van de geleverde brillen staan uit het lood, hebben pootjes die niet parallel staan en neuspads die scheef zitten. Iedere brildrager weet dat het meestal geen verbetering is als je daar zelf aan gaat buigen. Brillen afpassen is een vak en een slecht zittende bril heel vervelend.

Bron: nanawoodyandjohn.com

Kortom, de Consumentengids is niet echt enthousiast. Zelfs niet over de prijs want ook bij de opticien in de winkelstraat kan je in veel gevallen een voordelige bril vinden. En voor een beetje meer heb je bij de zelfstandige specialisten een deskundige oogmeting en een echt mooie kwaliteitsbril met op maat gemaakte glazen die zijn afgestemd op het gebruik en je levensstijl.

Bron: nanawoodyandjohn.com