Phonak: Motion Sensor Hearing verbetert de luisterervaring op vele fronten

Nieuwe microfoonstrategie heeft voordelen voor spraakverstaan, lokalisatie van geluiden,  omgevingsbewustzijn en veiligheid van uw cliënt

De hoortoesteltechniek heeft grote sprongen vooruit gemaakt, met elke nieuwe generatie hoortoestellen blijft de clienttevredenheid toenemen. Moderne hoortoestellen hebben een automatische werking die ervoor zorgt dat de instellingen zich automatisch aanpassen aan de geluidsomgeving die continue verandert. Deze veranderingen zijn volledig gebaseerd op metingen van de akoestische inputs (geluidsomgeving). Zo wordt bv. bij veel lawaai een lawaaionderdrukker actief. Dit is een bewezen methode, maar houdt geen rekening met beweging, zoals lopen. Speciaal hiervoor is de Motion Sensor eigenschap ontwikkeld die in de Phonak Paradise hoortoestellen te vinden is.

Motion Sensor Hearing helpt de automaat om betere beslissingen te maken voor de microfoonstrategie. Als je bijvoorbeeld in een druk restaurant zit, dan wordt de directionele microfoon actief op basis van akoestische input. Als je vervolgens opstaat om naar de bar te lopen, dan wil je tijdens het lopen juist meer omgevingsbewustzijn. Bij traditionele hoortoestellen blijven de microfoons directioneel omdat de akoestische omgeving hetzelfde blijft. Maar met de Motion Sensor techniek zullen de hoortoestellen al na enkele stappen meer rondom gaan luisteren, wat meer omgevingsbewustzijn en daarmee ook een betere geluidslokalisatie geeft. Dit verbetert de algehele luisterervaring en komt ook de veiligheid ten goede. Zodra je bij de bar aangekomen bent en stilstaat, schakelt de Motion Sensor weer uit en worden de microfoons weer directioneel zodat je de barman voor je goed kan verstaan in al het rumoer. Als het effect wat te overweldigend is voor de cliënt, dan kan in de programma opties de rondomgevoeligheid anders ingesteld worden in de programma’s Spraak in lawaai en Spraak in veel lawaai.

Een ander bekend voorbeeld is als je naast iemand loopt. Traditionele hoortoestellen zullen in een rumoerige omgeving vanzelf directioneel worden, waardoor je de spreker naast je minder goed hoort. Dat zou betekenen dat je de spreker tijdens het lopen continu moet aankijken, wat niet aan te raden is natuurlijk. Ook krijg je minder mee van je omgeving. De Motion Sensor zorgt ervoor dat je hoortoestellen tijdens het lopen rondom gaan luisteren zodat je de persoon naast je goed hoort. Zodra je stopt met lopen wordt het hoortoestel na enkele seconden weer directioneel. Handig als je bijvoorbeeld iemand de weg wilt vragen in een rumoerige omgeving: de hoortoestellen richten zich dan vanzelf naar voren zodra je stilstaat. En zo zijn er diverse dagelijkse situaties waarbij Motion Sensor Hearing de algehele luisterervaring verbetert en dus een waardevolle aanvulling geeft op de automaat. Dat je beter geluiden kan lokaliseren komt door het simpele feit dat de hoortoestellen meer in de rondomgevoelige stand staan, wat een natuurlijker geluidsbeeld geeft. De richtingsgevoelige microfoonstand wordt dus veel selectiever ingezet. Bij een consumentenonderzoek gaf 75% de voorkeur aan Motion Sensor Hearing boven een traditionele microfoonstrategie (Toronto studie 2019). En het mooie is dat de gebruiker er geen omkijken naar heeft omdat het volledig automatisch werkt.

Hoor goed, voel je goed
Hoortoestellen zijn meer dan het versterken van geluid. Goede hoortoestellen dragen bij aan het fysieke, sociaal-emotionele en mentale welzijn van uw cliënt. Een prima investering dus.

 

Motion Sensor Hearing geeft de cliënt een betere algehele luisterervaring door (Voss et al. 2020):

  • Beter verstaan van anderen tijdens het lopen
  • Meer omgevingsbewustzijn
  • Beter lokalisatie vermogen
  • Verbeterde veiligheid door combinatie bovenstaande factoren