Optiekmarkt laat een voorspoedig herstel zien

De afgelopen maand hebben de meeste opticiens een goed herstel laat zien en de oogmeetruimtes zijn weer goed bezet. In juni is de omzet in glas t.o.v. vorig jaar met 18,6 % gestegen en t.o.v. afgelopen maand mei met 57,5 %. Als we het eerste half jaar vergelijken met 2019 hebben we nog wel een achterstand van 15,1 % maar de inhaalrace is duidelijk ingezet. Met contactlenzen zijn de verschillen in de afzonderlijke maanden minder groot doordat de abonnementen en de mogelijkheid van thuissturen zorgden voor een meer continue omzet. In juni was de omzet 1,2% lager dan 2019 en voor het eerste halfjaar hebben we nog een achterstand van 5,1 %. Daarbij lijken de harde lenzen nog een wat grotere achterstand te hebben die ongetwijfeld de komende maanden zal worden ingehaald.

De toenemende verkoop van glas betekent ook dat de voorraad monturen weer moeten worden aangevuld, dus deze zien we ook weer licht stijgen. Maar het niveau in juni is nog ver beneden afgelopen jaar ; monturen -/- 12% (in geld) en zonnebrillen -/- 25% (in geld). De inkoop omzetten zijn t.o.v. de maand mei voor monturen met 128% wel flink verbeterd. Maar voor de het eerste half jaar is de achterstand met monturen nog 27,8 % en bij zonnebrillen nog 33,4 %. De laatste 2 maanden zijn hoopgevend en geven vertrouwen voor de toekomst maar we zullen gezamenlijk nog hard moeten werken om alle consumenten het vertrouwen te geven dat ze onze winkels weer veilig kunnen bezoeken.

Mocht u uw eigen cijfers willen bekijken en die bijvoorbeeld vergelijken met een gemiddelde van winkels met gelijke grootte dan kunt u contact opnemen met uw eigen Accountmanager Elisabeth of Roy.