Wisselvallig 1e kwartaal in de optiekmarkt

2021 startte met een strikte lockdown in de retailmarkt en ondanks dat de optiekwinkels als essentiële winkels wel gewoon open mochten zijn, heeft dit toch een flinke impact gehad op de omzet. In de eerste 2 maanden was de omzet flink lager dan 2020 (wat een extreem goede start kende) maar maart 2021 heeft gelukkig veel goed gemaakt. Door deze bijzondere omstandigheden is het lastig vergelijken met afgelopen jaren, maar door deze landelijke cijfers kunt u als optiek ondernemer een paar lokale en algemene conclusies trekken ;

De omzet van glas is in het eerste kwartaal van 2021 met 7,8 % in omzet gestegen en ook 5,9 % in aantallen. Echter bij contactlenzen zien we een minder positieve ontwikkeling, daar is een daling in omzet van 15,5 % t.o.v. 2020 (echter we moeten daarbij realiseren dat in maart 2021 een grote voorraadvorming bij de opticiens plaatsvond).

De inkoop monturen (+1,4%  en zonnebrillen (+0,8%)  is vergelijkbaar met 2020 maar hierbij ontstond de grootste daling vanaf april 2020 dus de komende maanden zijn belangrijk om te zien of het herstel en vertrouwen ook zijn positief effect heeft op de inkoop bij onze leveranciers.

Begin mei hebben we ook de actuele cijfers van GFK weer over de eerste 4 maanden en kunnen we een goede vergelijking maken met de complete optiekmarkt.

Mocht u een vergelijking willen maken met uw eigen cijfers neem dan contact op met uw eigen accountmanager zodat we deze kunnen vergelijken.