Het verschil tussen blauw filters voor beeldschermen en Eye Protect SystemTM.

In het programma Kassa 7 december j.l. werd het  onderwerp “OPTICIENS CLAIMEN ONTERECHT SCHADELIJKHEID BLAUWLICHTBEELDSCHERMEN” behandeld. De stelling was: Met een dergelijke bril zouden je ogen beschermd worden tegen het schadelijk blauwe licht van je computer-, laptop- en telefoonscherm. Ook werkt de bril tegen branderige en vermoeide ogen. Dat klinkt mooi, maar klopt het ook?

Essilor herkent zich niet in alle claims die door verschillende partijen in het programma worden gemaakt. In onderstaand artikel geven wij daarom een verdieping op dit onderwerp. Met onze missie Improving lives by improving sight, streeft Essilor naar het corrigeren en beschermen van het zicht. In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd door vooraanstaande partijen op het gebied van oogzorg ter wereld. Deze onderzoeken tonen aan dat blauw licht een risicofactor is op de gezondheid van het oog op de lange termijn.

De ontdekkingsreis naar de gevolgen van blauw licht op de gezondheid van onze ogen is nog niet zo lang geleden gestart. Wij geloven, als leider in de optiekbranche, dat het belangrijk is om:

  • Vakopticiens en consumenten zo goed mogelijk te informeren over de potentiële risico’s van blauw licht
  • Technologie aan te bieden die de potentiële negatieve effecten van blootstelling aan schadelijk licht kan verminderen

Dit is een serieus onderwerp dat met de hoogste wetenschappelijke nauwkeurigheid en met de juiste communicatie moet worden aangepakt.

Onderzoek naar blauw licht 
Naast de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal van onderzoekers, heeft Essilor samen met het Paris Vision Institute verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van blauw licht op het oog en naar de voordelen van brillenglazen met een blauwlichtfilter. Hiervoor zijn strenge protocollen wetenschappelijk goedgekeurd door erkende wetenschappers. Onze protocollen zijn voornamelijk ontworpen om het cumulatieve effect van blauwviolet licht op het oog te simuleren. Dit heeft geleid tot vele publicaties ter ondersteuning van onze conclusies en claims (zie onderstaande lijst met publicaties, waaronder vier onafhankelijke wetenschappelijke peer-reviewed artikelen, waaronder een recent artikel gepubliceerd in Cell Death and Disease waarin wij het bewijs leveren dat blauwviolet licht een sterke aandrijver van oxidatieve stress is en een sterke remmer van de antioxidantenafweer is).

Lees meer over het onderwerp Het verschil tussen blauw filters voor beeldschermen en Eye Protect SystemTM.

Bron: essilorpro.nl