2-maandelijkse GfK update (mei/juni) – Optiek markt hersteld op alle fronten

Het eerste halfjaar is de optiekmarkt in vergelijking met 2020 op alle fronten gestegen, logisch omdat in 2020 optiekwinkels enige tijd dicht zijn geweest maar ook in 2021 waren er beperkingen.

In de totale optiekmarkt (in geld) was de omzet duidelijk hoger afgelopen jaar + 25,7 % en zowel de ketens (+ 29,5%) en zelfstandigen (+ 22,8%) profiteerden mee (de ketens vermoedelijk meer omdat een gedeelte van 2020 zij geheel dicht waren).

De grootste stijging zat in de zonnebrillen die met meer dan 50% stijgen bij zowel de ketens als de zelfstandigen.

De omzet in glas is gestegen met 30% (ketens + 34,8 en zelfstandigen + 25,6%), bij monturen zien we een zelfde ontwikkeling en verschillen tussen de segmenten.

Bij contactlenzen was de stijging minder groot (+4,0%)  waar vooral de zelfstandigen van profiteerden (+ 7.2%) en de ketens stabiel bleven.

 

Wij blijven het komende jaar elke 2 maanden een update geven van de ontwikkelingen in de optiek markt. Op deze manier kunt u nog beter vergelijken met uw eigen cijfers en zien wat de ketens presteren. Op MIJN Optitrade staat bij Rapportages GfK Optiek het complete rapport van GfK vermeld.

 

Wilt u meer informatie en/of vergelijken met uw eigen cijfers dan kun u contact opnemen met uw accountmanager.

 

Bron: GfK