De optiek omzet in 2020 – een knappe prestatie van de zelfstandige opticiens

2020 was een jaar dat we niet snel zullen vergeten met gedeeltelijke en complete lockdowns, een voorzichtige consument, een breed geaccepteerd en werkbaar optiek protocol (met dank aan de NUVO) en herstellende omzetten.

Als we het over aanpassend vermogen hebben dan kunnen we onze branche wel een compliment geven. We mogen ons ook gelukkig prijzen dat onze winkels niet dicht moesten, maar ook daar heeft de gezamenlijk branche zich hard voor gemaakt.

Al deze (nieuwe) omstandigheden en uw ondernemerschap hebben er in geresulteerd dat we de achterstand (opgelopen in het tweede kwartaal) bijna hebben ingehaald.

Want ook in de laatste maand van het jaar hebben de meeste opticiens de agenda’s en oogmeetruimtes weer goed gehad en hebben we het jaar goed kunnen afsluiten. Ook is duidelijk geworden dat de lokale zelfstandige opticiens het vertrouwen genieten van de consumenten, veel op afspraak werken en daarmee een veilig gevoel geven een goede positie op de markt hebben.

De glas omzet is (like-for-like) voor heel 2020 slechts licht gedaald met 0,8%. (NB halverwege het jaar was er nog een achterstand van 15%).

Opvallend blijft wel dat de achterstand in aantallen nog flink hoger is (-6,0 %). De consumenten zijn bij bezoek aan een winkel bereid meer uit te geven en duurdere glazen aan te schaffen, maar er dus wel een duidelijke teruggang te constateren in het aantal verkochte glazen.

Met contactlenzen zijn de verschillen gedurende het jaar minder groot geweest en zijn de zelfstandige opticiens uitgekomen op een teruggang van 1,9% t.o.v 2019.

De inkoop van monturen en zonnebrillen hebben in 2020 wel onder druk gestaan. Bij monturen zien we een teruggang van 13,5% in omzet en 12,4 % in volume

Bij zonnebrillen was dit nog iets sterker met -18,7% in omzet en 20,2% in volume.

De vloeistoffen tenslotte noteerden een daling van 52% in omzet.

Mocht u uw eigen cijfers willen bekijken en die bijvoorbeeld vergelijken met een gemiddelde van winkels met gelijke grootte dan kunt u contact opnemen met uw eigen contactpersoon: