Zorginstituut Nederland ziet verbetermogelijkheden hoorzorg

Deel 1: Slechthorendheid en Doofheid

Uit het rapport van Zorginstituut Nederland (ZiN) met de titel “Screeningsrapport Systematische analyse Oor- en gehoorklachten” blijkt dat ZiN mogelijkheden ziet om de hoorzorg te verbeteren. ZiN heeft in het onderzoek een keuze gemaakt voor twee zorgtrajecten: ‘Slechthorendheid en Doofheid’ en ‘Middenoorontsteking’.
ZiN ziet bij ‘Slechthorendheid en Doofheid’ knelpunten.
In dit eerste artikel over het ZiN rapport wordt het onderdeel ‘Slechthorendheid en Doofheid’ uitgelicht. Het onderdeel “Middenoorontsteking” verschijnt morgen in deel 2. 

Slechthorendheid en doofheid: Hoe vaak komt het voor?

Volgens het ZiN rapport ervaart in Nederland 4,5% van de volwassenen een beperking in het horen. Slechthorendheid komt voor bij 46 per 1000 patiënten en is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten die gerelateerd is aan het oor. In 2017 waren er 727.500 mensen met de diagnose slechthorendheid bekend in de huisartsenpraktijk. De gegevens zijn waarschijnlijk een flinke onderschatting omdat niet iedereen die slechthorend is ook bekend is bij de huisarts. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen die slechthorend zijn die daar geen hulp voor zoeken. Ook kunnen mensen van 67 jaar en ouder die klachten ervaren direct naar een audicien voor een gehoortest en hoortoestel. Een bezoek aan de huisarts is dan niet nodig.
Per jaar worden er 200 baby’s met dubbelzijdig gehoorverlies opgespoord via gehoorscreening Dit gebeurt door middel van een OAE-gehoortest.
Het rapport laat weten dat op grond van de demografische ontwikkelingen het aantal mensen met gehoorstoornissen in de periode tussen 2015 en 2040 naar verwachting met 48% zal stijgen.
Een klein deel van de mensen met een gehoorbeperking is doof. In 1998 waren dat er 11.400.    

Lees verder.

Bron: hoorzaken.nl